Tolix

Az „A Model” típusú szék mára az ipari esztétika ikonjává vált. 1934 óta tartó töretlen népszerűsége vezetett ahhoz, hogy helyet kapjon a Vitra Design Múzeum, a MoMA és Pompidou Center gyűjteményeiben. Ez a legendába illő, fémlemezekből készült szék a következő jelzőket kapta: «üzembiztos megbízhatóság, páratlanul alacsony súly, egyszerű tisztítás», de ezekhez az előnyökhöz adhatnánk még az «olcsó» jelzőt is.

Minden dicséret Xavier Pauchardot (1880-1948) illeti, aki a galvanizálás úttörője volt Franciaországban. Nem sokkal az első Világháború után, Xavier (látnok és találékony vállalkozó) egy gyár vezetői pozíciójában találta magát a burgundiai Autunban. Ez a gyár háztartási tárgyakhoz készített galvanizált fémlemezeket, amely akkoriban a háztartások kényelmét testesítette meg. 1927-ben jegyeztette be a TOLIX védjegyet, ezzel egy időben pedig átállt a «székek, karosszékek, bárszékek és fémbútorok gyártására».

A Xavier Pauchard által megálmodott különböző modellek (rozsdamentes, szilárd, és egymásra rakható) rögtön megjelentek a gyárakban, irodákban és kórházakban, de kültereken is: a kávézók teraszain és a parkokban. 1935-ös hajóútjuk után (a Normandie fedélzetén) ezek a székek töltötték meg az 1937-es Világkiállítás folyosóit. A gyermekeknek szánt bútorszéria 1935-ben született meg « La Mouette » néven. Az 50-es évek végére, miután Xavier fia, Jean, átvette a vállalatot, a Tolix és 80 alkalmazottja évente 60 000 bútort gyártott le évente. A sikeres vállalat 2004-ig ugyanahhoz a családhoz tartozott.

A Tolix márka felélesztését Chantal Andriot-nak köszönhetjük. A cég iránti szenvedélye és hűsége motiválta a volt pénzügyi igazgatót arra, hogy egy maréknyi alkalmazottal visszavásárolja a Tolix vállalatot. Ő az egyetlen nő a férfiak világában, aki tudásával képes volt új életet lehelni az üzletbe, azáltal, hogy állandósította a minőség és az innováció együttes színvonalát a funkcionális bútorok szakképzett gyártásában. Jelenleg a Tolix éves forgalmának felét az export adja, amelynek ötven százaléka az Egyesült Államok felé irányul.

A megfelelő művészi irányzatok meglelése érdekében Chantal Andriot Jean-François Dingjian-t és Eloi Chafaï-t, azaz a Normal Studio dizájnereit választotta. Dizájnjuk megkérdőjelezi az ipari kivitelezést így szabadítják meg azt a múlttól azért, hogy felértékeljék a műhely legendás technikai tudását.

Ma a vállalat a legmodernebb technológiával rendelkezik, amelyhez számtalan kézzel végzett folyamat és kéziszerszám párosul, ami a cég örökségének számít.

… Mi több, a Tolix jogosan érdemelte ki 2006-ban a Francia Gazdasági, Pénzügyi és Ipari Minisztériumtól kapott «A Living Heritage Enterprise (Élő Örökséggel rendelkező Vállalkozás)» elnevezést. Az új, 2010-es katalógus elkészítése egybeesik az új gyermekbútor kollekció megtervezésével, amelyet a Normal Studio együtt dolgoz ki a Sébastien Cordoléani és Franck Fontana párossal, valamint a kis karosszék, a «La Mouette» újbóli kiadásával.

Feek

A FEEK 2003 óta „az építészek szerszámosládája” mivel a FEEK a meglepő, új anyagok felhasználásával készült dizájnbútorok úttörője.  Mindez a testreszabott, habszivaccsal bevont termékekkel kezdődött, ami 5 év után egy teljesen új irányzathoz vezetett a bútoripar-, a belső építészet- és az építészet területén. A FEEK díjnyertes formatervek, anyagok, termékek és folyamatok felfedezésére irányuló szolgáltatások széles skáláját nyújtja. A FEEK Önnek is elérhető áron kínál akár egy vagy milliónyi egyedi terméket!

DESIGN@FEEK

legyen szó kihívásról a dizájnban, tervezésben, vagy gyártásban!, a bútoroktól az építészetig, mi bátran állunk elébe.

Nardi

A vállalatot az alapítói, Giampietro Nardi (az elnök) és Maria Grazia Mecenero, valamint lányaik (a vezérigazgató) Floriana és Anna Nardi, vezetik.  A céget teljes mértékben a Nardi család irányítja. A vállalat vezetése és gyártóüzemei Chiampoban (VI) találhatóak. Ez a régió nagy jelentőséggel bír a cég számára, hiszen további befektetések helyszíne is.

A Nardi Spa minőségi, formatervezett kültéri bútorokat tervez és készít minden környezethez és stílushoz, ráadásul garantáltan 100%-ban Olaszországban készült termékei biztosítják ügyfelei kényelmét és pihenését.

A cég nemrég fejezte be központi raktárainak/logisztikai részlegének és központi irodáinak jelentős, 3 000 négyzetméteres bővítését (2015 szeptemberében).  A három fő gyártóüzemet nemsokára egy negyedik is követi majd, melynek indítása 2016 elejére várható.  Az új létesítményt a legújabb üzemtervezési, technológiai és környezetkímélő újításokkal tervezték.

Plank

Plank története 1893-ban kezdődik. A fő cél mindig is a dizájnhoz köthető technológiai lehetőségek vizsgálata és beható kutatása volt.  Az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett a cég a kutatás, a fenntarthatóság és a dizájn területére olyan elismert tervezők együttműködésével, mint Konstantin Grcic, Naoto Fukasawa, Björn Dahlström, Ludovica és Roberto Palomba, Biagio Cisotti és Sandra Laube.  A kollekció több darabja is kitűnik más termékek közül: székek, karosszékek, várótermi bútorok, asztalrendszerek és bárszékek. A Plank termékei számos díjat és elismerést kaptak, így például a XXII Compasso d’Oro ADI Design díjat a MYTO székért, valamint az IF Product Design díj Arany fokozatát a MIURA bárszékért.  Ezek a termékek ma állandó részét képzik a világ legrangosabb múzeumi gyűjteményeinek. Ide sorolható a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA), a müncheni Nemzetközi Design Múzeum, a londoni Design Múzeum, vagy a Chicagói Művészeti Intézet.